Klinik psikolog, 4 yıllık psikoloji eğitimine ek olarak en az klinik psikoloji yüksek lisansı (master) yapmış veya ilgili diğer lisans eğitiminden sonra klinik psikoloji doktorasını tamamlamış çalıştığını belirttiği terapi ekollerinde uzun soluklu eğitim ve süpervizyonlarını tamamlamış profesyonel kişilerdir.

Kendi sürecinizde size düşen en önemli görev, destek almaya karar verdiğinizde bu alanda (psikoloji) eğitim almış, terapi eğitim ve süpervizyonlarını akredite edilmiş kurumlardan tamamlamış olan doğru ve gerçek bir uzmana başvuruyor olmanızdır.  Maalesef  psikoloji alanında  eğitim almayan, çok kısa seminer ve eğitim programlarıyla kendini uzman olarak tanıtan alan dışı çok fazla kişi bulunmaktadır. Kendinizi ve ruh sağlığınızı bu kişilerden korumanız ısrarla önerilir.

Psikoterapi, (Yunanca psycho = “ruh” ve therapia = ‘tedavi etmek’) çeşitli psikolojik tedavi yöntemlerini kapsayan bir kavramdır.

Prof. Dr. Engin Geçtan ve Irwin Yalom, psikoterapi’nin ikili bir dans olduğunu söylerler. Bu dansta uyum ve ahenk süreçten alınacak fayda için oldukça önemlidir. Danışan ve terapist uyum içerinde süreci yürüten taraflardır. Psikoterapi, danışanın mutsuzluk yaratan sorunlarını belirlemesine yardımcı olur. Kişinin günlük hayatında, sosyal ilişkilerinde, romantik ilişkilerinde problemlerin üstesinden gelebilmesi için sahip olduğu olanakların farkına varmasına ve işlevsel baş etme becerileri kazandırmasına katkı sağlar. Psikoterapi/ konuşma terapisi hayatın her döneminde kişilerin başvurabileceği farklı ekollere sahip ( analitik terapi ,dinamik terapi ,bilişsel davranışçı terapi, varoluşçu terapi, sistem dinamik aile ve çift terapisi gibi) bilimsel temelli bir süreçtir.

Bireysel anlamda ya da çift ve aile ilişkilerinde ortaya çıkan sorunları kişilerin yakın ilişkileri bağlamında değerlendirerek ve çözümü yine bu yakın ilişkileri çalışarak sağlama yönelimi olan bir terapi ekolüdür. Psikoterapi ve aile sistemleri üzerinde eğitim almış çift ve aile terapistleri, danışanlarının sorunlarını, bu sorunların ilişkiye yansımasını ve etkileşim kalıplarını inceler. Çift ve aile terapistleri bireylerle, çiftlerle, ailelerle ve gruplarla çalışmaktadırlar.

Seanslar kişinin getirdiği konuya ve çalışılan ekole göre değişiklik göstermektedir. Danışanın durumuna ve ihtiyacına göre belirlenir ve programlanır. Seanslar 50 dakikadır.

Son zamanlarda kendinizi çökkün, sıkıntılı, kaygılı, öfkeli hissediyor ve bu durumlarla baş etmede zorlanıyorsanız.

Takıntı haline gelen ve günlük yaşamınızı ve ilişkilerinizi etkileyen davranışlarınız düşünceleriniz varsa

Evliliğinizde ya da partnerinizle sorunlar yaşıyorsanız

İş ve özel yaşam dengenizi sağlayamıyor ve tükenmiş hissediyorsanız

Boşanma / evlilik süreçleri / çocuk sahibi olma gibi yaşamınızı değiştirecek yeni durumlarda desteğe ihtiyaç duyuyor iseniz

Fizyolojik olarak açıklanamayan bedensel yakınmalarınız varsa ( baş ağrısı, sırt ve omuz ağrısı gibi)

Yaşam kalitenizi arttırmak, zayıf olduğunuzu düşündüğünüz taraflarınızı güçlendirmek, kendiniz anlamak  ve keşfetmek gibi sebepler bir uzmana başvurmak için olan sebeplerden bazılarıdır.

Kişiler zaman zaman yaşamlarında zorlandıkları süreçlerden geçebilirler. Bu süreçleri objektif ve yansız olarak değerlendirmek ancak profesyonel destekle mümkündür. Hayatınızın kalitesi için bir profesyonele başvurmak kendinize yapacağınız en önemli yatırımdır.

Süreç etik çerçevede gizlilik ile ilerler. Kişinin kendi rızası ve talebi olmadan hiçbir bilgi 3.kişilerle paylaşılamaz. Tüm süreç Türk Psikologlar Derneğinin etik çerçevesine uygun olarak yürütülmektedir.